BUMA sudjelovala na TCA aktivnosti Eye opener u Portugalu

Nedavno smo se Lucija i ja vratili sa TCA aktivnosti (engl. Training course activitiy) koja je održana u Portugalu u selu od 450 stanovnika pod imenom Vila da Marmeleira. Selo se nalazi u blizini glavnog grada, Lisabona, a mi kao jedini predstavnici ne samo iz Bedekovčine i Zagorja već i cijele Hrvatske, proveli smo na toj aktivnosti nekoliko predivnih dana sa 45 sudionika iz raznih zemalja Europe.

Osim neizmjerne gostoljubivosti domaćina i odlične portugalske kuhinje, imali smo priliku sudjelovati i na 2 radionice plesa (salsa, afrički ples) te smo bili ugošćeni na večeri kod lokalnih obitelji. Međutim, glavni razlog naše posjete bio je trening kojim smo učili kako organizirati razmjenu mladih (engl. Youth Exchange) i vratili se kući neizmjerno osnaženi u toj namjeri. Tijekom treninga simulirali smo sve korake koji su nam potrebni za organiziranje tog projekta – pronalazak pratnera i organizacije sličnih interesa, razgovor s partnerima, pisanje prijavnice i određivanje koji će od partnera biti domaćin, a koji gost. Razmjena mladih funkcionira u samo jednom smjeru (dakle, jedna organizacije je pošiljatelj, a druga je primatelj), dok projekt strateškog partnerstva označava razmjenu u oba smjera.

Naša je misija, ponovit ću, pronaći partnera koji će biti voljan ugostiti desetak mladih Bedekovčanaca kojima bi taj projekt mogao označiti životno iskustvo te u najčvršćoj namjeri od dana kada smo sletjeli avionom u Zagreb radimo na tome da se ta ideja i ostvari. Iako zasada zvuči kao znanstvena fantastika, na treningu smo upoznali mlade ljude koji su uspjeli sprovesti projekt, a doznali smo i mnogo informacija koje će nam u budućnosti u tome zasigruno pomoći. Primjerice, činjenica jest da novci za takve projekte postoje i samo čekaju kvalitetne prijave kako bi mogli biti podijeljeni. Ono što je potrebno je hrabrost izaći iz svoje komfort zone i odvažiti se učiniti nešto po tom pitanju, volja i marljivi rad kod pisanja prijavnice i na posljetku, hladnokrvnost i spremnost na nepredviđene situacije tijekom provođenja projekta.

Premda udruga mladih zasada ne uživa najvrliju financijsku podršku, sigurni smo da će nas kao organizaciju ljudi početi promatrati drugim očima nakon redanja projekata na europskom nivou.

Jurica Marković